• 0851 972 323

Bänkskivor av granit – vägen från stenbrott till Ditt kök

Tycker du om din fina granitbänkskiva? Men vet du hur detta naturliga material bryts och levereras till våra hem?

Granit är en naturlig bergart, elegant, storslagen och med lång historia. Enligt forskarna bildades granitbergarterna under miljontals år i resultat av utvecklingar och tillväxt i jorden. Idag kan vi njuta av de nyttiga egenskaperna av denna fina och värdefulla bergart i form av bänkskivor i våra kök.

Idag tillverkas det många konstgjorda material med granitliknande utseende, men den äkta och lyxiga graniten kan inte ersättas med något annat.

En bänkskiva av granit lämpar sig bra för ditt hem om du uppskattar:

  • Skönhet. Inget annat material erbjuder så vackra färger och unika stenmönster.
  • Hållfasthet. Granit kan anses vara evig eftersom den är nästan omöjlig att skada.
  • Värmetålighet. Heta stekpannor, kastruller och grytor kan ställas direkt på granitdisbänken utan att behöva oroa sig för skador.
  • Naturnärhet. Det handlar om ett äkta material från naturen som bär med sig den naturenergi som har samlats där under miljontals år.

Det finns omätbara mängder av olika granitarter i jorden. Materialet har ett högt värde men bara tio procent av den brutna graniten får sig ”ett nytt liv” i form av en bänkskiva. Övriga 90 procent slussas vidare till andra industrigrenar där man också uppskattar granitens värdefulla egenskaper.

Graniten finns upp till flera miljoner olika färgtoner. Att avpassa de olika färgnyanserna är en viktig uppgift under brytningsprocessen då färgerna varierar både inom brytningsstället och brytningsdjupet. De djupare bergarterna är mer ihoppressade och har ett mörkare mönster; ljusare nyanser finns i de översta lagren.

Graniten har en riktigt lång väg att gå innan den hamnar som bänkskiva till våra hem. Nästan allaländer har sina egna granittillgångar men den huvudsakliga brytningen sker i Indien, Kina, Afrika, Brasilien och Skandinavien. De stora granitreserverna tillåter dessa länder att exportera materialet över hela världen.

Indien, Kina och Brasilien utgör den huvudsakliga delen av de länder som bryter obearbetade granitblockar, av vilka man genom fortsatt bearbetning sågar granitplattor i olika storlek och tjocklek. På stenindustrierna (bl.a. Diapol) över hela världen tillverkar man granitbänkskivor av dessa plattor.

Transport av granit till olika ställen i världen sker vanligen med fartyg. Till exempel levereras granitplattorna från Indien och Korea till Estland i sjöcontainrar som tillbringar cirka 2-3 månader på havet. När granitplattorna har anlänt till Estland, omlastas de från fartyget till bilar och transporteras till Diapol Granite OÜ-s lagerplats i staden Saue.

Sellisel kujul jõuavad graniidist tahvlid Diapoli lattu. Fotol graniit Labrador Antique.

Diapol är känt för sitt varierande och brett materialutbud. På vårt lager kan man bland flera tusen olika granitplattor välja just den bänkskivan som man tycker bäst om! Vi på Diapol har respekt för naturen. Vi tillverkar unika bänkskivor som utsmycker hem och byråer i många år.

Hemma hos Diapol Granite’s kund - köksbänkskivan i granit „Black Pearl“
Hemma hos Diapol Granite’s kund – köksbänkskivan i granit „Black Pearl“