• 0851 972 323

Vilken bänkskiva bör jag välja? – Stenytor i köket

Bänkskivan är den mest krävande platsen i köket när det gäller kvalitet och material. Den måste vara både slitstark och se bra ut. Det finns en uppsjö av olika material som framförallt måste väljas utifrån användarnas livsstil. Den här gången ska vi ta en närmare titt på lite lyxigare bänkskivor av natursten.

Bänkskivor av högtryckslaminat är mest förekommande – de är enkla att göra rent samtidigt som de är slitstarka. De som älskar trä väljer gärna oljeimpregnerad ek.

De som uppskattar stenytans naturliga skönhet väljer antingen en bänkskiva av natursten eller kompositsten.

En bänkskiva av kompositsten klarar bäst av mekanisk, termisk, kemisk och annan påverkan. Produkter av kompositsten är hållfasta. Vissa typer av kompositytor håller för en fallande metallkula på två kilo från 1,55 m höjd. Alltså har produkter i kompositsten mycket bra slitstyrka både när det gäller temperatursvängningar, syra- och alkaliangrepp och användarens raseriutbrott.

32861914_l

Kerrock, Corian, Avonite och LG Hi-Macs är kompositmaterial. De är tillverkade av naturliga mineraler och högteknologisk akrylharts. Den kombinationen har en lång rad fördelar framför andra material. Naturliga mineraler gör materialet mycket hållfast och slitstarkt mot slag och skador samtidigt som det inte absorberar fukt och smuts och eliminerar därmed risken för fläckar, svamp- och mögelangrepp.

Den som föredrar naturmaterial för dess naturliga skönhet och mönster kan välja granit. Om du tycker om rena färgtoner är kvarts ett bra val, vars breda färgutbud och industriellt framtagna tekniska egenskaper ger oändligt med möjligheter för köksinredning.

Marmor är en elegant natursten med tidlös skönhet som passar framförallt alla lyxsökande – ett onekligen unikt material både att se på och röra vid.

Vid användning av natursten bör man förstås vara försiktig och följa användaranvisningar mycket noggrant. Några stenmaterial skadas lätt. Köksinredningen kommer ständigt i kontakt med vatten, salter, organiska ämnen och rengöringsmedel.

Stenbänkskivor är utan tvekan mycket vackra och eleganta samtidigt som de är slitstarka, men man bör känna till deras materialegenskaper. Låt oss att ta en närmare titt på dessa material.

Granitytor bör alltid torkas snabbt när man spiller ut vätska

Granit är en vulkanisk bergart som bildades av härdad magma. Tack vare sitt naturliga ursprung har granit en unik färgbildning, varenda sten är ensam i sitt slag för sin färgton och sitt mönster. Denna natursten bryts på olika platser världen över och stenar från olika regioner är olika både för sin struktur och färggamma.

Granit kan vara rosa-, röd- eller brunaktig, grå, svart, mer sällan vit- eller blåaktig (färgen påverkas av variationerna i fältspatens sammansättning).

Tack vare sitt vulkaniska ursprung tål granit mycket höga temperaturer. Granitens höga värme- och frostsäkerhet gör den idealisk för användning i kök – heta stekpannor, kastruller och grytor kan ställas direkt på bänkskivan.

36624056_ml

Granit har låg porighet men kan ändå absorbera vätskor till en viss grad. Ljus granit är mer fuktabsorberande och därmed mottagligare för fläckar än mörk granit. Fläckar kan undvikas genom att torka upp utspilld vätska så fort som möjligt.

Granit som naturmaterial är dock inte helt okrossbart – även sten kan utsättas för skador. Med rätt underhåll kan man dock garantera oändlig livsslängd för graniten i ditt hushåll. Granitbänkskivor är enkla att göra rent, för det mesta räcker det med putsning med fuktig trasa, men för ljusare granitytor rekommenderas användning av särskilda rengöringsmedel en eller ett par gånger per år.

Priserna för billigare granitmodeller börjar från 80 euro/m² (grå och mindre färgad sten), medan dyrare modeller kan kosta upp till 380 euro/m².

Marmor är känslig för repor och syraangrepp

Marmor är en metamorf bergart som har bildats genom omvandling av karbonatsten i hög värme och tryck och den består av kalcit eller dolomit. Kalksten omkristalliserades i jordskorpan under miljarder år, vilket ledde till att höga marmorberg reste från havet. De mest kända marmorbrotten ligger i Carrarabergen, Italien.

Marmor är den mest kända och uppskattade metamorfa bergarten vars vackra utseende lyfts fram av karakteristisk ådring och tuffa färgkombinationer. Ren marmor som består av mineralkalcit är vit. Det är föroreningar av olika slag som ger marmor dess flammiga mönster.

Färggamman av dessa föroreningar är mycket variationsrik och omfattar såväl grå och rosa som gröna, bruna och svarta toner.

För alla som önskar helt vit natursten finns det få alternativ till marmor. Materialets eleganta utseende består i åratal, vilket ger ett klassiskt och tidlöst val till ditt kök.

Dock bör man känna till några saker innan man bestämmer sig för detta högt uppskattade inredningsmaterial. Som en köksbänk kräver marmor en hel del försiktighet och lite mer underhåll. Eftersom marmor är mjukare och porigare jämfört med granit är den mer utsatt för repor och smuts. Extra försiktig bör man vara med rött vin, kaffe och te, oljor och juicer.

Även syrahaltiga frukter som citron kan förstöra marmors utseende/färg. Ändå är det just vit marmor som är det mest sålda materialet för köksbänkskivor exempelvis på den svenska marknaden och skötsamma kunder kan hålla sin bänkskiva i vackert skick i många årtionden.

För dricksglas och -koppar bör man alltid använda glasunderlägg på en marmorbänkskiva för att undvika att vätskan absorberas i materialet.

När granit- och kvartsbänkskivor rengörs bäst med neutrala, svagt sura eller alkaliska rengöringsmedel, bör sura rengöringsmedel undvikas vid dagligt underhåll av marmorytor.

Kvartssten tycker inte om skarp värme

Kvartssten (eller pressad granit) är ett bra alternativ till naturliga material. Detta industriellt framtagna material innehåller naturliga mineraler till 93%. För att få fram önskad färgton och konsistens blandas kvartssten med harts som bindemedel samt färger. Om man jämför bänkskivor av kvarts och av granit, liknar de varandra i många egenskaper, men är långt ifrån helt identiska.

En stor fördel för kvartsen är till exempel dess jämna struktur och breda färgutbud, vilket gör det möjligt att skapa ett mycket särpräglat kök med hjälp av detta material. Vit kvarts bland de många ljusa färgtonerna är extra populärt, eftersom helt vit natursten (t.ex. granit) inte förekommer i naturen.

17475177_ml

Kvarts har mycket bra fysikaliska egenskaper och är ett hållfast och slitstarkt material. Dock, i jämförelse med granit och keramiska material har de sistnämnda något hårdare ytstruktur. Som ett industriellt framtaget material har kvarts en nästintill obefintlig porighet och absorptionsförmåga. Det gör kvarts inte bara vatten- och vätskebeständigt utan också ett mycket hygieniskt material.

Vid rätt underhåll behåller kvarts sitt vackra utseende och sina egenskaper i många årtionden. Det man bör tänka på är att kvarts inte är helt värmebeständig och kan spricka i hög värme. Även ytan kan lätt utsättas för värmeskador (t.ex. spår efter varma matkärl som ställs direkt på bänkskivan). Det beror på hartsen i kvartsskivan som smälter vid höga temperaturer. Därför är det högst rekommenderbart att använda värmeunderlägg när man behöver ställa heta föremål på en yta som innehåller kvartskristaller.

För övrigt är bänkskivor av kvarts lätta att underhålla. Polerade ytor behöver inte impregneras om de används inomhus. För rengöring räcker det med såpa och varmt vatten.

Text: Margit Aedla, TM aed & köök

Foto: 123RF