• 0851 972 323

Vilken bänkskivematerial ska man föredra – granit, kvarts, marmor eller keramik?

Trägolv, bakre vägg av dekorglas eller naturlig sten – varje av dem bidrar till ett personpräglat hem.Heminredningen innehåller många förbigående trender men köket, som är en dyr investering, borde först och främst vara uthållig i tiden. Här har bänkskivorna en särskilt viktig roll att spela. Såsom andra möbler i köket, kommer bänskivan ständigt i kontakt med olika organiska ämnen som vatten, salter och tvättmedel, dvs. att bänkskivan maste vara uthållig och enkel att underhålla. Idag finns det ett brett utbud av lämpliga material. De mest spridda bänkskivorna är laminerade, av rostfri stål, trä eller sten. Bland de senare kan man framhäva granit, kvartssten och marmor, varvid alla dessa material är högst lämpliga som bänkskivor. Bänkskivor av sten är vackra, eleganta och ger en riktig designupplevelse, dessutom är de hållfasta, repsäkra och som viktigast av allt, mycket praktiska. Om du har bestämt dig för en stenbänksiva, ska du dock veta att egenskaperna av de ovannämnda materialen är något olika.

Granit

Granit är en magmatisk djupbergart som bildas när magma i jorden genomgår en avkylningsprocess. På grund av sin naturliga tillkomst har graniten både unik färgton, karaktär och skönhet. Allmänt är granitstenarna mönstrade och de dominerande ljusa mineralerna ger ett ljust allmänt intryck. Granit kan ha en rosa-, röd-, brun-, grå- eller svarttonad nyans, mer sällan en vit- eller blåaktig ton (färgtonen påverkas i hög grad av de olika beståndsdelarna i fältspat) och lämpar sig som prydnadsmaterial hemma hos dem som föredrar enbart naturliga material. Denna natursten finns på olika ställen i hela världen, men har i varje region både varierande struktur och färggamma.

På grund av sin goda värme- och köldbeständighet är granit ett idealiskt material i köket –heta stekpannor, kastruller och grytor kan ställas direkt på bänkskivan. Granit har en minimal porositet, men kan i en mindre utsträckning ändå absorbera vätskor. När man väljer granit som bänksivematerial, ska man komma ihåg att ljus granit har i regel större absorberingsförmåga, vilket gör den mer benägen till fläckar än mörk granit. Uppkomsten av fläckar kan undvikas om man torkar bort spilld vätska från bänksivan så snabbt som möjligt. Granit har en tät struktur, är hård och därmed svår att skada genom daglig aktivitet eller hushållssysslor. Dock är graniten inte okrossbar, den kan skadas genom vårdslöshet eller någon olycka. Men med riktigt underhåll håller graniten sig håller i hushållet praktiskt taget för evigt. En granitbänkskiva är enkel att rengöra och allmänt räcker det med en fuktig trasa. Ljusare granitytor borde dock rengöras med speciellt rengöringsmedel en eller två gånger om året.

Kvarts

Kvartssten (sk. pressgranit) är ett bra alternativ för naturliga material. Detta industriellt framställdamaterial består till 93 procent av naturliga mineraler. För att uppnå den rätta färgnyansen och konsistensen, tillsätts det man kåda som bindeämne och olika färgämnen. Om man jämför kvarts- och granitbänkskivor är deras egenskaper strot sett lika, men inte identiska.

Kvartsstenens fördel är att dess jämna struktur och bred färggamma ger möjligheten att skapa ett mycket personligt kök. Bland de rikliga ljusa tonerna är vit kvartssten särskilt populär eftersom det inte finns någon helt vit sten (t.ex. granit) i naturen. De olika färgnyanserna i kvartsstenens breda färggamma kan enkelt kombineras och inpassas med många andra material.

Kvartsstenens fysikaliska egenskaper är också mycket goda; det handlar om ett starkt och hållbart material. I jämförelse med granit och keramiska material har de senare dock lite hårdare ytstruktur än kvarts. Som industriellt framställt material har kvartsstenens porositet och därmed absorberingsförmåga minskats till minimum, vilket gör att materialet inte bara är vatten- och vätskebeständigt utan även mycket hygieniskt.

Vid riktigt underhåll behåller kvartsst sin skönhet och goda egenskaper i decennier. Men man skakomma ihåg att kvartsstenen inte är helt värmebeständig och kan få sprickor i resultat av termochock. Ytan kan också få synliga värmeskador (t.ex. avtryck efter heta matkärl), vilket beror på att kådan i kvartsstenen smälter vid hög temperatur. Vill man ställa heta föremål på en yta som innehåller spegelskärvor (i Diapols produktutbud innehåller dessa material ordet Starlight i sin benämning), är det med tanke på undvikande av ytskader högst rekommenderat att använda speciella värmdunderlag. Men allmänt är kvartsbänkskivorna enkla att underhålla. Används kvartsbänkskivorna inomhus, behöver de polerade ytorna ingen impregnering (dvs. absorbering med speciellt ämne) och för rengöring räcker det med varmt vatten och såpa.

Marmor

Marmor är den mest kända och uppskattade metamorfa bergarten vars fina utseende betonas av speciell ådrig struktur och djärva färgnyanser. Ren marmor som består av mineralen kalcit är vit, men föroreningarna ger den ett randigt, flammigt mönster. Färggamman som dessa föroreningar skapar är bred från både gråaktiga och rosa, men även gröna, bruna och svarta toner. En av de mest kända marmorarterna vid namnet Carrara finns även i Diapols produktutbud. Till exempel har Michelangelo skapat sina kända skulpturer av just denna italienska marmor.

För den som föredrar naturlig vit sten finns det få andra alternativ förutom marmor. Marmorns eleganta utseende håller sig i flera år och när det gäller bänkskivor, så har man att göra med ett klassiskt och tidlöst val. Till exempel vet erfarna bagare att marmons naturliga låga temperatur gör att den är idealisk för att skapa och förbereda olika bakverk på.

Innan man beslutar sig för detta mycket uppskattade inredningsmaterial ska man dock vara medvetenom några saker. Som bänkskiva kräver marmor stor försiktighet och mer underhåll. I och med att den är mjukare och porösare än till exempel granit, är den mycket mindre rep- och smutstålig. Särskilt försiktig ska man vara med sådana livsmedel som rödvin, kaffe och té, oljor och juicer. Även sura frukter (t.ex. citron) kan skada marmorns utseende och färg. Man ska alltid använda speciella underlag under muggar eller glas för att undvika absorbering av vätskor i bänkskivan.

För underhåll av granit- och kvartsytor används neutrala, svagt sura eller svagt alkaliska rengöringsmedel, men i dagligt underhåll av en marmoryta bör sura medel undvikas.

Ceramics

Keramik är ett material som till hundra procent tillverkas av naturliga komponenter. Detta material ärhögst uppskattat bland inredningsdesigners och specialister inom modern heminredning. Bänkskivan tillverkas av termiskt bearbetad keramisk platta som skärs i lämpligt mått, kanterna och ytan behandlas. Keramiska bänkskivor är mycket repsäkra, har hög värmetolerans och absorberar inte vätskor. Särskilt bra lämpar de sig i hemmen med småbarn och husdjur eftersom de är enkla att regnöra och behåller sin skönhet vid riktigt underhåll i decennier.

Sammanfattningsvis

Den som föredrar helt naturliga material med dess naturliga skönhet och mönster, ska välja granit. Den som tycker om rena färgnyanser ska välja kvartssten, vars breda färggamma och industriellt skapade tekniska egenskaper skapar gränslösa möjligheter inom köksinredningen. Marmor som natursten med sin eleganta och tidlösa skönhet lämpar sig bra för en lyxälskande person; detta material är utan tvekan unikt både visuellt och vid vidröring. Den som älskar modern stil och inte vill ha en tung bänkskiva, kan välja ett keramiskt material.

Om du ändå har svårt att bestämma sig, var god och rådfråga försäljningskonsulterna på Diapol Granite OÜ. De hjälper dig att välja just det material som med tanke på färglösning och din familjs livsstil lämpar sig bäst för köket eller badrummet.