Hur man sparar över 10 000 kronor på en köksbänkskiva i keramik

Hur man sparar över 10 000 kronor på en köksbänkskiva i keramik

Att tillverka bänkskivor i keramik kräver en mer komplex process än när man använder kvarts, marmor eller granit och de blir därför också dyrare. I Norden använder man oftast tjocklekar på 20 mm och 30 mm och när det handlar om bänkskivor finns det en enkel tumregel: tjockare bänkskivor är dyrare.

I västra och södra Europa är det vanligare med tunna förstärkta keramiska bänkskivor på 4–8 mm. Tack vare den här tekniken håller dessa bänkskivor lika bra som om de hade en tjocklek på 20 mm eller 30 mm.

Keramiska bänkskivor på 4–8 mm har tre stora fördelar: de är LÄTTARE, BILLIGARE och mer ELASTISKA.

Elasticiteten är särskilt viktig eftersom det uppstår spänningar i materialet man använder för bänkskivor på 20 mm och 30 mm och dessa kan i slutändan försvaga bänkskivan, vilket innebär ökad risk för sprickor.

Vad är prisskillnaden mellan 6 mm och 20 mm?

För att jämföra priset mellan 6 mm och 20 mm kan vi ta en U-formad standardskiva på 4,2 m2 som exempel. Generellt sett har köksbänkskivor ett urtag för spishäll och ett för diskho. För köksbänkskivan på 20 mm kan vi anta att vi kör med fasad kant och för 6 mm-alternativet så använder vi i stället limmad kant. Priset på bänkskivan beror dock på flera faktorer och du kan läsa mer om det här.

Mått: 200 × 60, 150 × 60, 200 × 90 = 4,2 m2
Urtag: planfrästa urtag för spishäll och diskho
Kantprofil: fasad (20 mm) och limmad kant (6 mm)
Material: Zenith (20 mm) och Larsen Blanco (6 mm)

 

För ett kök i den här storleken skulle en bänkskiva från Zenith på 20 mm kosta nästan 34 000 kronor. En 6 mm bänkskiva från Larsen Blanco däremot skulle kosta knappt 22 000 kronor, vilket betyder att en köksbänkskiva på 6 mm är 54 % billigare.

Vad är förstärkningarna i bänkskivan tillverkade av?

En fullständig förstärkning innebär att man täcker hela undersidan på den 4–8 mm tjocka bänkskivan med ett material med bikakestruktur från Nidaplast.

Nidaplast är ett oerhört slitstarkt men samtidigt väldigt lätt plastmaterial med bikakestruktur som även används inom flyg- och rymdindustrin. Vi använder en fullständig Nidaplast-förstärkning på våra 4–8 mm keramiska bänkskivor, vilket gör dem exceptionellt slitstarka, lätta, elastiska och framför allt prisvärda.

 

 

Kontakta våra försäljningsrepresentanter för mer information om förstärkta bänkskivor

 

28.01.2019